dinsdag 24 november 2015

Hoezo breien en haken alleen voor meisjes?

Echt iets voor stoere jongens: dit griezelige masker vind je op funny beards
Hoe zou het toch komen dat breien en haken echt als een 'meisjesding' wordt gezien? Veel mensen denken dat vooral oma's breien. Maar breien en haken is helemaal hip en niet alleen voor oma's. Blijft de vraag waarom mannen en jongens bijna nooit breien.
Vroeger breiden vooral matrozen en herders en dat waren toch echt mannen. In de Middeleeuwen was breien in Europa een belangrijke industrie: vrouwen sponnen de wol terwijl mannen weefden en breiden.
Gelukkig zijn er nog steeds jongens en mannen die breien en haken. Zoals Joep die prachtige beanies (mutsen) haakt en ze zelfs verkoopt. Of Arne en Carlos uit Noorwegen die veel boeken hebben geschreven over haken en breien.
Toch zijn de meeste jeugdboeken over haken en breien speciaal voor meisjes geschreven. Dat is jammer want er zijn vast ook jongens die willen haken en breien. Zij moeten maar even niet op de roze plaatjes letten en gewoon iets maken in een andere kleur. Veel plezier!
Stap voor stap wordt geleerd hoe je kunt haken, breien en punniken en wat voor werkstukken je zo kunt maken.
Websites:
Kinderen leren breien
Geschiedenis van het breien
Nog meer geschiedenis
Tentoonstelling in het Fries Museum over breien
Leren haken
Alles over haken

Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je mutsen, sjaaltjes en een hoesje voor je telefoon kunt breien.

dinsdag 17 november 2015

Gips



Gisteravond ben ik veel te laat gaan slapen. Weet je hoe dat kwam? Ik heb veel te lang in bed liggen lezen. Ik kon niet meer stoppen met lezen in 'Gips', een prachtig verhaal van schrijfster Anna Woltz.

Op de achterkant van het boek staat het volgende:
Fitz is woedend. Haar ouders zijn net uit elkaar en het liefst zou ze helemaal niet bestaan. Maar dan raakt  haar zusje gewond. In het ziekenhuis ontmoet Fitz een geheimzinnige jongen van vijftien en voordat ze het weet verzint ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk zelf verliefd. Want je kunt voor altijd in de wachtkamer blijven zitten, maar je kunt ook dapper zijn.

Het verhaal speelt zich in één dag af. Steeds vraag je je af waarom dingen gebeuren. Waarom heeft Fitz een masker op naar het ziekenhuis? Wat is er met Adam en Benjamin aan de hand? Hoe gaat het verder met Primula? Lukt het plan met Yasmine en De Gooijer? Wat is er opeens met de vader van Fitz aan de hand?

Het is een prachtig verhaal waarin telkens iets onverwachts gebeurt. Ik heb het boek in één keer  uitgelezen en ik vind het helemaal niet erg dat ik nu een beetje slaperig achter de computer zit.....

dinsdag 10 november 2015

De lekkerste cupcakes maak je zelf


Weet je wat echt leuk is om te doen? Cupcakes versieren! Je kunt cupcakes maken voor elk feest van het jaar zoals sinterklaasfeest, kerstfeest, een verjaardag en noem het maar op. Vooral het versieren van cupcakes is super leuk en iedereen kan het. Je kunt cupcakes versieren met prinsessen en bloemen maar natuurlijk ook met stoere piraten en robots.  

Dit weekend heb ik deze heerlijke muffins gegeten. Er zat zelfs chocola in, mmmmmmm!
Voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar is er een serie boeken over de Cupcakeclub:

Serie de Cupcakeclub
Kijk ook op www.decupcakeclub.nl. Daar vind je alle informatie over de serie en heerlijke cupcake recepten.

maandag 2 november 2015

Het kasteel van Almere


Ben jij in het kasteel van Almere geweest? Dat kasteel staat er al heel lang maar niemand mocht naar binnen. Veel kinderen die in Almere zijn geboren kennen de ruïne van het kasteel al hun hele leven.Vorig weekend mocht iedereen er een kijkje nemen. Jammer genoeg viel het een beetje tegen want je kon niet naar boven. Het was wel leuk om het kasteel en de binnenplaats van dichtbij te bekijken. Omdat het kasteel nog steeds een bouwplaats is moest iedereen die naar binnen wilde een helm op. Er liep zelfs een kleine ridder in het kasteel en dat was echt heel bijzonder!



Informatie over het kasteel van Almere vind je op:
Kasteel Almere
Almere deze week
Omroep Flevoland