dinsdag 31 maart 2015

Een lekker versierd eitje voor het paasontbijt


Wat is er met Pasen leuker dan een versierd paaseitje bij het ontbijt. Eieren versieren kun je op veel manieren doen. Je kunt eieren verven, er plaatjes op plakken of er een gezichtje op tekenen. Het is ook leuk om met wol haar op de eieren te plakken. Je kunt zelfs een mutsje voor de eieren vouwen of haken. Zo krijg je een leuk versierd ei op de paastafel.

Alles wat je wilt weten over Pasen vind je op Jeugdbieb links over Pasen en knutselen voor Pasen.

Het haakpatroon voor de mutsjes vind je op ijsmuts voor een ei. Als je de patroontjes te moeilijk vindt kun je aan een volwassene vragen om je te helpen.

dinsdag 24 maart 2015

Een eigen moestuintje


Heb jij al een moestuintje? Ik bedoel eigenlijk niet een moestuintje uit de winkel, maar een klein stukje van jullie eigen tuin. Een plekje om zelf groente te verbouwen. Natuurlijk alleen groente die je lekker vindt, zoals worteltjes en sperziebonen. Een eigen moestuintje is helemaal hip. Als je nog geen moestuintje hebt kun je aan je ouders vragen of je een stukje van de tuin mag gebruiken. Een moestuintje goed bijhouden is veel, maar vooral ook leuk werk. Als je jouw zelf verbouwde groente kunt eten is dat helemaal super. Dan hoef je misschien nooit meer spruitjes te eten. Hoewel, ik zou dat jammer vinden want ik ben gek op spruitjes!

Informatie over moestuinen vind je op:
Moestuin coach
Makkelijke moestuin
Jeugdbie

Als ik aan mooie tuinen denk, denk ik ook aan één van mijn favoriete boeken 'De geheime tuin'. In dat verhaal ontdekken drie kinderen een prachtige tuin vol bloemen.

Een onuitstaanbaar, verwend, verwaand, eenzaam meisje en haar even vervelende neefje veranderen in twee gewone, aardige kinderen door de ontdekking van een geheime tuin en door de vriendschap met een jongen, die erg veel van de natuur houdt. Vanaf ca. 10 jaar.

dinsdag 17 maart 2015

Zonsverduistering


Vrijdag 20 maart 2015 is op een paar plaatsen in de wereld een totale zonsverduistering te zien. In Nederland kun je tussen 9.30 en 11.48 uur alleen een gedeeltelijke zonsverduistering zien. De maan schuift dan voor de zon. Ik ga zeker kijken want de volgende gedeeltelijke zonsverduistering kun je in ons land pas in 2021 zien. Om naar de zonsverduistering te kijken moet je je ogen beschermen met een eclipsbril.


Op Jeugdbieb vind je veel sites met informatie over het heelal, de zon, de maan en de zonsverduistering.

dinsdag 10 maart 2015

De week van het (zak)geld

Joes vader is superrijk. Joe (12) heeft daarom alles wat zijn hartje begeert, behalve een echte vriend. Hij besluit naar een gewone school te gaan, om daar een vriend te vinden. Vanaf ca. 9 jaar.
Deze week is De week van het geld. Over geld denkt iedereen wel eens na. Geld heb je tenslotte bijna overal voor nodig: om eten en kleren te kopen, om in een huis te wonen, om op vakantie te gaan en ga zo maar door. Geld is ook een goed onderwerp voor een spreekbeurt of werkstuk omdat er veel informatie over te vinden is.
Op Jeugdbieb vind je heel veel links naar sites met informatie over geld.

Wat is geld, welke rol speelt het in ons leven en wat is economie? Allerlei zaken rond geld komen aan de orde.
Vanaf ca. 11 jaar.
Lees van alles over geld: over zakgeld, pinnen, schulden, de euro, bijbaantjes en reclame.Vanaf ca. 10 jaar.



dinsdag 3 maart 2015

Brrrrr....een luis!


Als ik alleen maar aan hoofdluizen denk krijg ik al jeuk op mijn hoofd! Veel kinderen hebben af en toe last van hoofdluizen. Daar kun je niks aan doen want die beestjes kruipen gewoon op je hoofd. Gelukkig komen op school regelmatig luizenmoeders controleren of iemand in de groep hoofdluizen heeft. Als je er op tijd bij bent kunnen de luizen zich niet zo snel verspreiden. Heb je de pech om toch hoofdluizen te krijgen, dan zijn deze luizen goed te bestrijden met speciale shampoo en een luizenkam.

Op de volgende sites vind je informatie over hoofdluizen en wat je er tegen kunt doen:
Weet jij alles over hoofdluizen?
Landelijk Steunpunt Hoofdluis
Luizenradar
Schooltv: oeps een luis