dinsdag 25 november 2014

Zo veel boeken over Sinterklaas


Wat zijn er veel mooie boeken over Sinterklaas. Boeken voor grote en kleine kinderen. Soms gaat zelfs een deel van een serie over Sinterklaas zoals  'Foeksia en de hoed van Sinterklaas'. 
Er zijn boeken over de geschiedenis van Sinterklaas, over surprises maken, boeken met recepten om pepernoten en speculaas te maken en natuurlijk spannende verhalen.  
Als je  nog meer weet wilt weten kun je op  Jeugdbieb  heel veel links naar informatie over Sinterklaas aanklikken. 





dinsdag 18 november 2014

Rechten voor alle kinderen


UNICEF en de Verenigde Naties hebben op 20 november 1989 een verdrag aangenomen. Hierin zijn de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd. De tien belangrijkste rechten zijn:

- Recht op onderwijs
- Recht op eigen geloof en cultuur
- Recht op bescherming
- Recht op een eigen mening
- Recht op spelen
- Recht op bescherming tegen kinderarbeid
- Recht op veilig drinkwater
- Recht op zorg bij een handicap
- Recht om op te groeien bij je familie
- Recht op goede gezondheidszorg

Gelukkig hebben de meeste kinderen in Nederland het heel goed. Als je vindt dat jouw rechten geschonden worden kun je terecht bij de Kinderombudsman


Op Jeugdbieb vind je veel links naar sites met onderwerpen die te maken hebben met de rechten van het kind.  

dinsdag 11 november 2014

Iedereen kan leren haken


Haken is helemaal in. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen willen graag leren haken. Haken kun je zelfs met je vingers: vingerhaken. Gelukkig zijn er in de bibliotheek veel boeken over haken. Ik ben helemaal haakgek: het is makkelijker dan breien en met een dikke haaknaald gaat het super snel!

Hoe je leert haken vind je ook op de volgende sites:
Beginlus-lossen-vasten-en-stokjes
Filmpje: leren haken




dinsdag 4 november 2014

Boeken die altijd blijven

Er zijn veel mooie kinderboeken die jouw ouders ook al lazen en die nu nog steeds opnieuw gedrukt worden. Die boeken worden klassiekers genoemd. Natuurlijk kent iedereen de verhalen over Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. Dat boek is een echte klassieker. Of  'Brief voor de koning' van Tonke Dragt. Ook een klassieker. Op de foto zie je een paar klassiekers die je bij de bibliotheek kunt lenen. Boeken die echt niet ouderwets zijn en prachtig om te lezen. Vraag het maar aan je vader of moeder. Zij hebben vroeger vast één van deze boeken gelezen of misschien wel allemaal!