maandag 25 januari 2010

Oud papier hier


Wanneer wordt bij jou in de straat oud papier opgehaald? In Almere haalt de gemeente om de week oud papier op.

In Nederland is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier: oud papier!

Kijk maar eens op de site van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer. Daar vind je antwoorden op vragen over papier en karton.

Laatst las ik in de krant dat veel oud papier uit Nederland helemaal naar China gaat. Soms levert de verkoop van dat oude papier niet genoeg geld op. Hoe dat zit kun je lezen op de site van het Ministerie.

Op het volgende filmpje kun je zien hoe papier wordt gemaakt:


Papier, geschreven door Alexandra Fix en E.J. Cornelis:
alles wat je wilt weten over het maken en gebruiken van papier en wat je zelf kunt doen om te zorgen dat oud papier opnieuw gebruikt wordt.

woensdag 20 januari 2010

Guitar Hero voor echte rockers





Help ik word doof! Het is een herrie van jewelste in onze huiskamer. Er spelen drie kinderen Guitar Hero op de Wii. Superleuk maar oorverdovend.
Als je dit spel speelt waan je je een echte gitarist. Je hebt bij het spel een gitaar waarop je heel snel op knopjes moet drukken. Op de tv zie je precies welke knopjes dat moeten zijn. Als je het verkeerd doet hoor je een raar geluid. Zo leer je eigenlijk ook nog echt een beetje gitaar spelen. Op de doos staat vermeld dat het spel voor kinderen boven 12 jaar is. Waarom dat zo is weet ik eigenlijk niet want het lijkt mij ook leuk voor jongere kinderen. Misschien omdat de liedjes oude rocknummers zijn, dus geen kinderliedjes.
Er bestaat al Guitar Hero I, II, III, IV en V. Ook voor de DS, Xbox en Playstation.
Superleuk om te doen, maar je ouders moeten misschien wel watjes in hun oren stoppen. Nog leuker: je ouders kunnen gewoon meedoen!

zondag 10 januari 2010

Brrrrr....koud.......

Wat een mooi gezicht die sneeuw overal. Dit weekend is het wel erg koud. Als je je goed aankleedt valt de kou eigenlijk wel mee. Heerlijk om een sneeuwwandeling te maken. Ik heb tijdens die wandeling heel veel foto’s gemaakt.
Maar waar komt die sneeuw toch allemaal vandaan? Dat heb ik maar eens opgezocht: waar komt sneeuw vandaan

Ik was ook benieuwd hoe natuurijs ontstaat. Ik vind het nog wel erg gevaarlijk om zomaar het ijs op te gaan. Het lijkt mij op veel plaatsen nog niet dik genoeg. Vooral ijs waar veel sneeuw op ligt kun je niet vertrouwen. Hoe ijs ontstaat heb ik ook opgezocht: hoe ijs ontstaat

Weet je wat lekker is met dit koude weer? Erwtensoep. Dat heb ik vandaag gegeten. Het hele huis ruikt naar die erwtensoep. Je krijgt er honger van. Heerlijk als je thuiskomt en je hebt het koud.

Als je gruwt van erwtensoep is warme chocolademelk ook goed om weer lekker warm te worden.

Met die warme chocolademelk op de bank een boek lezen is heerlijk.



Een boek dat goed bij de koude winter past is

De Kinderen van de grote Fjeld, geschreven door Laura Fitinghoff.

Het verhaal is al in 1907 geschreven, maar zo bewerkt dat het voor moderne kinderen nog steeds leuk is om te lezen. Het is een waargebeurd verhaal over zeven kinderen die een lange tocht door Zweden maken nadat hun moeder gestorven is. Gelukkig ontmoeten zij tijdens deze tocht veel mensen die hen willen helpen en vinden zij pleegouders.


Wil je een ander 'winterboek' lezen kijk dan eens op de tafel op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Daar liggen heel veel boeken met winterverhalen en informatie over de winter.

Wintermop: een duizendpoot wilde gaan schaatsen. Toen hij zijn schaatsen eindelijk aan had was het al zomer....

maandag 4 januari 2010

Vogels in de winter

Wat is het buiten koud. Voor mensen is dat niet zo erg want zij trekken warme kleren aan en kopen eten in de winkel. Vogels moeten maar zien hoe zij aan hun kostje komen. Veel vogels vliegen naar warme landen. Dat zijn trekvogels. Andere vogels blijven op dezelfde plek. Dat zijn standvogels. Uit koudere landen komen vogels naar ons land omdat het hier warmer is. Dat zijn wintergasten. Veel wilde ganzen vliegen uit Scandinavie of Siberie naar ons land.


Misschien ken je het boek 'Niels Holgerssons wonderbare reis', geschreven door Selma Lagerlöf.

Niels is een ondeugend jongetje dat nog veel moet leren. Omdat hij de ganzen plaagt verandert hij in een kabouter. Zo vliegt hij op de rug van de ganzen mee naar Lapland en beleeft hij veel avonturen. Gelukkig verandert hij later weer in een gewoon jongetje.


Je ziet als het koud is weinig vogels in de tuin. In onze tuin hangen vetbollen. Die vetbollen zijn snel op maar de vogels zie je niet. Zouden ze 's nachts stiekem alles opeten?

Als je wilt weten welk voedsel je 's winters aan vogels kunt geven, klik dan op de volgende woorden:
help de vogels een handje
vogelbescherming vetbollen maken
tuinvogels helpen in de winter
spreekbeurt tuinvogels
vogelmenu

Je moet nooit zomaar eten in de tuin gooien want daar komen muizen en ratten op af en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Op het volgende filmpje zie je wintergasten in Nederland: