zaterdag 31 oktober 2009

Herfst in Almere



Wat is Almere mooi in de herfst. Vandaag heb ik een heleboel foto's genomen van herfstbladeren, meeuwen, bomen, paddenstoelen en alles wat de herfst zo mooi maakt.

zondag 25 oktober 2009

Geronimo Stilton












Ken jij Geronimo Stilton? De beroemde uitgever van de Wakkere Muis, de meest verkochte krant van Muizeneiland? Geronimo Stilton de schrijver die leuke, grappige, spannende boeken schrijft over zijn eigen leven? Ken jij dan misschien ook Benjamin, Thea, Klem, Opa Wervelwind en tante Lilly? De grappige, interessante, maar vooral eigenaardige familieleden van Geronimo? Als dat niet zo is ben je één van de weinige kinderen in Almere die nog nooit van Geronimo gehoord heeft. Dat geeft niks want nu leer jij hem ook kennen.
De boeken van Geronimo vliegen de bibliotheek en de winkels uit, want iedereen wil ze lezen.

Als je echt veel over Geronimo wilt weten, kijk dan op de Wakkere Muis of op Geronimo Stilton.

Op het jeugdjournaal zag ik een leuk filmpje over kinderen die zelf in hun klas een bibliotheek hadden ingericht met de boeken van Geronimo. In de schoolbibliotheek waren die boeken niet aanwezig. Dat vonden zij erg jammer. Kijk maar naar het volgende filmpje.


Eigenlijk wel grappig dat een muis boeken schrijft en die boeken zelf uitgeeft in zijn eigen uitgeverij. Sommige mensen zeggen dat de italiaanse schrijfster Elisabetta Dami, Geronimo een handje helpt. Of dat waar is weet ik niet.

Over Geronimo zijn al meer dan 35 boeken geschreven. Over de Thea Sisters vier. Verder zijn er stripboeken en themaboeken. Geronimo is nog lang niet uitgeschreven want er komen nog veel meer spannende verhalen.
Ben je fan van Geronimo en zijn familie, dan hoef je je voorlopig niet te vervelen!

vrijdag 9 oktober 2009

Kinderboekenweek voor kinderen in Almere

Van 7 tot 18 oktober kun je aan veel activiteiten meedoen in bibliotheken en boekhandels. Op school hebben jullie het vast vaak over de kinderboekenweek. Misschien leest de juf of meester een mooi boek voor. Als je wilt weten wat er allemaal gebeurt in Almere kun je kijken op Kinderboekenweek in Almere. Dat ziet er smakelijk uit!

Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar: Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken.
Kijk maar eens naar de volgende filmpjes van het Jeugdjournaal.



Het kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje is geschreven door Jan Paul Schutten.

In het boek wordt verteld hoe je eten, dat kinderen eigenlijk vies vinden, zo lekker kunt maken dat kinderen er van smullen. Ik ben benieuwd hoe je dat moet doen......

Je krijgt het geschenk gratis bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken.

Je kunt de schrijver in Almere ontmoeten op zaterdag 17 oktober.



De gouden griffel is dit jaar voor Het geheim van de keel van de nachtegaal geschreven door Peter Verhelst. Het geheim van de keel van de nachtegaal is het eerste kinderboek van Peter Verhelst. Hij schreef al veel verhalen en poëzie voor volwassenen.

Alle informatie over dit boek en de landelijke kinderboekenweek vind je op Kinderboekenweek 2009

Het eerste boek dat in 1955 de kinderboekenweekprijs kreeg was Lawines razen geschreven door An Rutgers van der Loef. Dat boek kun je nog steeds lenen bij de bibliotheek. De voorkant van het boek ziet er nu wel heel anders uit.

1954.............................................. 2007


In de Alpen in Zwitserland razen lawines. Een groep kinderen helpt de gewonden. Hierdoor ontstaan veel mooie vriendschappen.

Wil je weten welke boeken vanaf 1955 een gouden griffel hebben gewonnen, kijk dan op
55 jaar gouden griffels.

vrijdag 2 oktober 2009

Mijn favoriete eten in de kinderboekenweek

Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar
Aan tafel: eten en snoepen in kinderboeken.

Wat een heerlijk onderwerp. Ik denk bij eten echt niet aan spruitjes, hoewel ik daar ook van houd. Mijn favoriete eten is chocolade. Niet gezond maar wel erg lekker. Soms droom ik van allemaal heerlijke chocolade taarten. Een boterham met chocolade hagelslag is ook zalig. Mijn droom ziet er dan ongeveer zo uit:







Leuke boeken over eten zijn:

Ober! Er zwemt een kwal door mijn soep!
Geschreven door Bette Westera

Informatief boek over eetgewoonten uit de hele wereld. Met moppen, recepten en wetenswaardigheden. Een boek waar je veel van leert.

Vanaf ca. 9 jaar





Alles kookt over
Geschreven door Anna Woltz

Vier vriendinnen logeren in een huis. De eigenares van het huis blijkt niet thuis te zijn. Om aan geld te komen beginnen de vriendinnen samen met een vriend een restaurant. De recepten die de kinderen maken staan achter in het boek.

Vanaf ca. 10 jaar




Krieltje
Geschreven door Elisabeth Mollema

Krieltje is een voor zijn leeftijd erg klein jongetje. Op school valt hij niet op. Daarom gaat hij trainen want hij wil een beroemde wielrenner worden. Om te zorgen dat Krieltje goed groeit maakt zijn moeder het heerlijkste eten voor hem.

Vanaf ca. 9 jaar




De suikersmoes
Geschreven door Mieke van Hooft

Anja woont in een vreemd gezin. Haar vader is ziek en haar moeder kijkt de hele dag tv. Haar broer wil geld hebben en Anja en haar zus moeten dat geld voor hem stelen. Dat doen zij met een 'suikersmoes-truc'.

Vanaf ca. 10 jaar